Регионална  дирекция  по  горите – Кюстендил  издаде  серия  брошури  за популяризиране  на  дейността си по контрола и опазване  на горските  територии  и  изискванията на Закона  за горите. В  тях  са  представени правилата при  извършване на съответния вид дейност, практическите стъпки, които  гражданите  трябва  да  направят  при  упражняването им, както и  препоръчителните  действия  в шест  направления:

     - КОНТРОЛНИТЕ ДЕЙНОСТИ  И  УСЛУГИТЕ,  КОИТО РДГ-КЮСТЕНДИЛ  ИЗВЪРШВА  ПО  ЗАКОНА ЗА  ГОРИТЕ

      ЗАДЪЛЖЕНИЯ НА  СЛУЖИТЕЛИ ПРИ   КОНСТАТИРАНЕ НА  НАРУШЕНИЯ  И ПРАВА   НА ГРАЖДАНИТЕ, ОБЕКТ НА  ПРОВЕРКА

       -  ЗАДЪЛЖЕНИЯ  И ПРАВА  НА  СОБСТВЕНИЦИТЕ НА  ЧАСТНА ГОРА  В  СЛУЧАИТЕ, КОГАТО  ИСКАТ  ДА  ПОЛЗВАТ  ДЪРВЕСИНА  ОТ  НЕЯ              

        -  ДЕЙНОСТИ ПО ПРОДАЖБА  И   ПРЕРАБОТКА,  И ТЪРГОВИЯ  С ИЗДЕЛИЯ  ОТ   ДЪРВЕСИНА

        -   ТЪРГОВИЯ И  ПРЕВОЗВАТ  КОЛЕДНИ ЕЛХИ,  НЕДЪРВЕСНИ ГОРСКИ  ПРОДУКТИ И  ЛЕЧЕБНИ  РАСТЕНИЯ

        -   ТЪРГОВИЯ С  ДЪРВЕСИНА  И  ИЗДЕЛИЯ  ОТ  ДЪРВЕСИНА

             Целта  на  това действие е превантивна и  насочва  гражданите към спазване на   Закона  за  горите. 

              Издаването  на  брошурите  е   стъпка, с  която   РДГ – Кюстендил  заявява  готовност  да  използва  административния  си  потенциал  в  помощ  на  гражданите,    подпомагането и улесняването им при организиране  на  законни дейности в  горите.         

            Регионалната дирекция по горите  Кюстендил ще организира превантивни дейности с цел намаляване нарушенията на  Закона  за  горите,  Закона  за  лова  и  опазване  на  дивеча  и  Закона  за  рибарството  и  аквакултурите . 

НачалоНовини 2016/08Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

01.08.2016 - РДГ Кюстендил разпространява листовка като превантивна мярка срещу пожари

Поради повишаването на температурите през последните дни и риска от  възникване на пожари в земеделските и горски територии, на днешната пресконференция директорът на Регионална дирекция по горите -Кюстендил инж. Здравчо Тодоров призовава всички граждани да бъдат особено внимателни и да се въздържат от палене на огън сред природата. Като превантивна мярка  РДГ-Кюстендил е подготвила листовка, която ще се разпространи сред дърводобивните  и дървопреработвателни фирми, частнопрактикуващи лесовъди, общини и  стопанства. Ще бъде поставена и на видно място около съществуващи сечища. Целта е да се акцентира вниманието за недопускане на палене на огън в гори и земеделски земи от местното население и всички посещаващи горският фонд.

"Нашите служители да напълно подготвени и екипирани, за да действат при нужда. Малките противопожарни автомобили са в "пълна бойна готовност", заредени с гориво и вода. Работим много по превенцията на риска, обхождат се рисковите участъци и се предупреждават дърводобивните фирми. Планирани са и съвместни проверки със районните служи "Пожарна безопасност и защита на населението", особено на местата с жътва. Разчита се много и на доброволните отряди по общини, както и на помощта на кметовете по места, допълни още Тодоров.

137 дка гори са обгорели от началото на 2016 година, при пожари, причинени основно от човешка небрежност. На територията на Кюстендилска област, пожарите в гори са били 6, като са засегнали 22 дка, а на територията на Пернишка област, пожарите са 5, но е обгоряла 115 дка гора. Глобата за нарушителите е възможно да достигне до 3 000 лв.