Регионална  дирекция  по  горите – Кюстендил  издаде  серия  брошури  за популяризиране  на  дейността си по контрола и опазване  на горските  територии  и  изискванията на Закона  за горите. В  тях  са  представени правилата при  извършване на съответния вид дейност, практическите стъпки, които  гражданите  трябва  да  направят  при  упражняването им, както и  препоръчителните  действия  в шест  направления:

     - КОНТРОЛНИТЕ ДЕЙНОСТИ  И  УСЛУГИТЕ,  КОИТО РДГ-КЮСТЕНДИЛ  ИЗВЪРШВА  ПО  ЗАКОНА ЗА  ГОРИТЕ

      ЗАДЪЛЖЕНИЯ НА  СЛУЖИТЕЛИ ПРИ   КОНСТАТИРАНЕ НА  НАРУШЕНИЯ  И ПРАВА   НА ГРАЖДАНИТЕ, ОБЕКТ НА  ПРОВЕРКА

       -  ЗАДЪЛЖЕНИЯ  И ПРАВА  НА  СОБСТВЕНИЦИТЕ НА  ЧАСТНА ГОРА  В  СЛУЧАИТЕ, КОГАТО  ИСКАТ  ДА  ПОЛЗВАТ  ДЪРВЕСИНА  ОТ  НЕЯ              

        -  ДЕЙНОСТИ ПО ПРОДАЖБА  И   ПРЕРАБОТКА,  И ТЪРГОВИЯ  С ИЗДЕЛИЯ  ОТ   ДЪРВЕСИНА

        -   ТЪРГОВИЯ И  ПРЕВОЗВАТ  КОЛЕДНИ ЕЛХИ,  НЕДЪРВЕСНИ ГОРСКИ  ПРОДУКТИ И  ЛЕЧЕБНИ  РАСТЕНИЯ

        -   ТЪРГОВИЯ С  ДЪРВЕСИНА  И  ИЗДЕЛИЯ  ОТ  ДЪРВЕСИНА

             Целта  на  това действие е превантивна и  насочва  гражданите към спазване на   Закона  за  горите. 

              Издаването  на  брошурите  е   стъпка, с  която   РДГ – Кюстендил  заявява  готовност  да  използва  административния  си  потенциал  в  помощ  на  гражданите,    подпомагането и улесняването им при организиране  на  законни дейности в  горите.         

            Регионалната дирекция по горите  Кюстендил ще организира превантивни дейности с цел намаляване нарушенията на  Закона  за  горите,  Закона  за  лова  и  опазване  на  дивеча  и  Закона  за  рибарството  и  аквакултурите . 

НачалоНовини 2015/11Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

06.11.2015 - Държавни институции и местна власт срещу незаконната сеч в Ботевград

Изпълнителна агенция по горите инициира среща с представители на МВР и Прокуратура във връзка с нарушения на Закона за горите в региона на Ботевград.

Представители на Изпълнителна агенция по горите, Регионална дирекция по горите – София, Държавно горско стопанство – Ботевград, Прокуратура и МВР обединиха усилия за засилване на контрола и противодействие на незаконните практики в горските територии в района на Ботевград. Това стана на инициирана от ИАГ среща между институциите, която се проведе днес в града. Присъстващите имаха възможност да споделят общи проблеми, свързани със съвместната им работа и да дискутират начините за тяхното разрешаване. 

„Голяма част от проблемите, свързани с контрола върху незаконната сеч в района са предизвикани от организирани групи от социално слаби лица, които проявяват агресивно поведение при извършване на проверките”, каза инж. Мартин Иванов, директор на РДГ София. „Тъй като са социално слаби, те остават ненаказани. Това чувство на безнаказаност ги превръща в системни нарушители, понякога с по 40-50 акта”, допълни той. В същото време агресивното им поведение възпрепятства задържането на средствата на извършване на нарушение. Проблемът се усложнява и от липсата на техническа обезпеченост и средства, предвидени за задържането им. 

Присъстващите се обединиха и от необходимостта за промяна в някои от текстовете на Наказателния кодекс, която да доведе до по-ефективни и справедливи наказания за нарушителите. „Има възможност да бъде даден достъп до електронната система на ИАГ, за да бъде улеснена работата на колегите от МВР и Прокуратура по преписки и досъдебни производства, свързани с нарушения в горските територии”, подчерта инж. Димитър Баталов, директор на Дирекция „Опазване на горите” в ИАГ. „Има такава практика в други райони на страната, която дава добри резултати”, допълни той.    

Участниците в дискусията декларираха готовност за целенасочени общи действия, които да дадат отпор на нарушителите.     

На срещата присъства новоизбраният кмет на града, който даде ясна подкрепа в борбата срещу нарушенията в горите.