Регионална  дирекция  по  горите – Кюстендил  издаде  серия  брошури  за популяризиране  на  дейността си по контрола и опазване  на горските  територии  и  изискванията на Закона  за горите. В  тях  са  представени правилата при  извършване на съответния вид дейност, практическите стъпки, които  гражданите  трябва  да  направят  при  упражняването им, както и  препоръчителните  действия  в шест  направления:

     - КОНТРОЛНИТЕ ДЕЙНОСТИ  И  УСЛУГИТЕ,  КОИТО РДГ-КЮСТЕНДИЛ  ИЗВЪРШВА  ПО  ЗАКОНА ЗА  ГОРИТЕ

      ЗАДЪЛЖЕНИЯ НА  СЛУЖИТЕЛИ ПРИ   КОНСТАТИРАНЕ НА  НАРУШЕНИЯ  И ПРАВА   НА ГРАЖДАНИТЕ, ОБЕКТ НА  ПРОВЕРКА

       -  ЗАДЪЛЖЕНИЯ  И ПРАВА  НА  СОБСТВЕНИЦИТЕ НА  ЧАСТНА ГОРА  В  СЛУЧАИТЕ, КОГАТО  ИСКАТ  ДА  ПОЛЗВАТ  ДЪРВЕСИНА  ОТ  НЕЯ              

        -  ДЕЙНОСТИ ПО ПРОДАЖБА  И   ПРЕРАБОТКА,  И ТЪРГОВИЯ  С ИЗДЕЛИЯ  ОТ   ДЪРВЕСИНА

        -   ТЪРГОВИЯ И  ПРЕВОЗВАТ  КОЛЕДНИ ЕЛХИ,  НЕДЪРВЕСНИ ГОРСКИ  ПРОДУКТИ И  ЛЕЧЕБНИ  РАСТЕНИЯ

        -   ТЪРГОВИЯ С  ДЪРВЕСИНА  И  ИЗДЕЛИЯ  ОТ  ДЪРВЕСИНА

             Целта  на  това действие е превантивна и  насочва  гражданите към спазване на   Закона  за  горите. 

              Издаването  на  брошурите  е   стъпка, с  която   РДГ – Кюстендил  заявява  готовност  да  използва  административния  си  потенциал  в  помощ  на  гражданите,    подпомагането и улесняването им при организиране  на  законни дейности в  горите.         

            Регионалната дирекция по горите  Кюстендил ще организира превантивни дейности с цел намаляване нарушенията на  Закона  за  горите,  Закона  за  лова  и  опазване  на  дивеча  и  Закона  за  рибарството  и  аквакултурите . 

НачалоНовини 2015/04Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

07.04.2015 - Център към телефон 112 се създава в Изпълнителна агенция по горите

Предстои създаването на център към телефон 112 в Изпълнителна агенция по горите. В центъра ще се приемат сигнали, свързани с незаконна сеч и корупция в горите. Те ще бъдат обработвани от специално обучени за целта служители, които ще имат възможността да проверяват достоверността на подадения сигнал. 

„Всички сигнали, свързани с горите, от 112 ще бъдат препредавани на нас, а от нас ще бъдат изпращани по най-бързия начин за проверка по поделенията – регионалните дирекции по горите, горските стопанства, общинските горски структури и кооперациите”, заяви изпълнителният директор на ИАГ - инж. Тони Кръстев. Това, според него ще доведе до по-бърза реакция, защото идеята е да бъдат предотвратени всички извършвани нарушения. 

Инж. Тони Кръстев призова гражданите да проверяват дали се извършва сеч и едва тогава да сигнализират на тел 112. „Ние сме създали необходимата база, всеки гражданин на Република България на сайта на Изпълнителна агенция по горите да може да провери за всяко място дали има позволена сеч, дали има позволително, кой и кога ще сече. Нека гражданите, преди да подават сигнали, да се информират за тези неща”, допълни инж. Тони Кръстев. По този начин няма да бъдат ангажирани сили и средства, без това наистина да е необходимо. Всички кметове на населени места също са информирани за сечите, извършвани в техните землища. 

Инж. Тони Кръстев участва на среща в Кюстендил между служителите на горите, горските и ловни стопанства, фирмите, които преработват и добиват дървесина на територията на Регионалната дирекция по горите в Кюстендил, по повод Седмицата на гората. На нея се обсъждат състоянието и проблемите на горите на територията на Регионалната дирекция по горите.