Регионална  дирекция  по  горите – Кюстендил  издаде  серия  брошури  за популяризиране  на  дейността си по контрола и опазване  на горските  територии  и  изискванията на Закона  за горите. В  тях  са  представени правилата при  извършване на съответния вид дейност, практическите стъпки, които  гражданите  трябва  да  направят  при  упражняването им, както и  препоръчителните  действия  в шест  направления:

     - КОНТРОЛНИТЕ ДЕЙНОСТИ  И  УСЛУГИТЕ,  КОИТО РДГ-КЮСТЕНДИЛ  ИЗВЪРШВА  ПО  ЗАКОНА ЗА  ГОРИТЕ

      ЗАДЪЛЖЕНИЯ НА  СЛУЖИТЕЛИ ПРИ   КОНСТАТИРАНЕ НА  НАРУШЕНИЯ  И ПРАВА   НА ГРАЖДАНИТЕ, ОБЕКТ НА  ПРОВЕРКА

       -  ЗАДЪЛЖЕНИЯ  И ПРАВА  НА  СОБСТВЕНИЦИТЕ НА  ЧАСТНА ГОРА  В  СЛУЧАИТЕ, КОГАТО  ИСКАТ  ДА  ПОЛЗВАТ  ДЪРВЕСИНА  ОТ  НЕЯ              

        -  ДЕЙНОСТИ ПО ПРОДАЖБА  И   ПРЕРАБОТКА,  И ТЪРГОВИЯ  С ИЗДЕЛИЯ  ОТ   ДЪРВЕСИНА

        -   ТЪРГОВИЯ И  ПРЕВОЗВАТ  КОЛЕДНИ ЕЛХИ,  НЕДЪРВЕСНИ ГОРСКИ  ПРОДУКТИ И  ЛЕЧЕБНИ  РАСТЕНИЯ

        -   ТЪРГОВИЯ С  ДЪРВЕСИНА  И  ИЗДЕЛИЯ  ОТ  ДЪРВЕСИНА

             Целта  на  това действие е превантивна и  насочва  гражданите към спазване на   Закона  за  горите. 

              Издаването  на  брошурите  е   стъпка, с  която   РДГ – Кюстендил  заявява  готовност  да  използва  административния  си  потенциал  в  помощ  на  гражданите,    подпомагането и улесняването им при организиране  на  законни дейности в  горите.         

            Регионалната дирекция по горите  Кюстендил ще организира превантивни дейности с цел намаляване нарушенията на  Закона  за  горите,  Закона  за  лова  и  опазване  на  дивеча  и  Закона  за  рибарството  и  аквакултурите . 

НачалоНовини 2014/04Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

29.04.2014 - България ще е домакин на 62-та Генерална Асамблея на Международния съвет по лова и опазване на дивеча (CIC)

България ще има честта да бъде домакин на 62-та Генерална Асамблея на Международния съвет по лова и опазване на дивеча (CIC) през 2015 г. Това стана ясно по време на церемонията по закриване на тазгодишната асамблея на организацията, която се проведе от 24 до 26 април в град Милано, Италия. Страната ни беше представлявана от делегация, водена от изпълнителния директор на Изпълнителна агенция по горите инж. Григор Гогов и инж. Иван Петков председател на НЛРС-СЛРБ. На събитието присъстваха над 420 делегати от 43 държави от Азия, Африка и Европа. 

Официалното предложение към страната ни беше направено през септември 2013 г. в Париж, на среща между представители на ловните организации от Централна и Източна Европа и г-н Бернар Лозе - президент на Международния съвет по лова и опазване на дивеча (СІС). Поканата беше потвърдена и през март тази година, когато г-н Лозе и генералният директор на CIC, г-н Тамаш Маргеску пристигнаха на официална визита у нас. Тогава те имаха възможността да се срещнат с министър-председателя г-н Пламен Орешарски, с председателя на Народното събрание г-н Михаил Миков и с министъра на земеделието и храните проф. Димитър Греков. По време на двустранните срещи гостите изразиха увереността си, че България би се справила отлично като домакин на асамблеята през 2015 г. 

Оказването на честта за домакинство на страна членка на CIC става в последния ден от провеждането на съответната генерална асамблея, когато се гласува избирането на следващата страна домакин.   

Провеждането на Генералната асамблея на СІС в България ще допринесе за издигане авторитета на нашата страна. Това е изключително признание за българските постижения и принос в развитието на съвременното екологично и обществено отговорно ловно стопанство. Гласуваното доверие от делегатите е израз на уважение и престиж. 

Тази година 61-та генерална асамблея на CIC се проведе в Милано, като водеща тема беше „Лова, младежта и биоразнообразието”. Успоредно с това бяха дискутирани теми, като борбата срещу престъпните дейности в дивата природа, ловът на едър дивеч между традицията, иновацията и устойчивото управление. 

Форумът събира не само постоянните членове на организацията, но също така висши представители на държавната власт и на бизнеса, партньори, делегати на организации от ООН, ловни асоциации на ЕС, на Международния съюз за опазване на природата (IUCN), Световната организация за здравеопазване на животните (OIE), Европейската организация на собствениците на земя (ELO), правителствени делегации, национални и международни ловни организации и експерти по лова и др. Общата асамблея се провежда на три етапа, разделени по раздели. В допълнение се провеждат заседания на работни групи и експерти, представители на държавите членки. 

Генералната асамблея е най-високият орган на СІС и заседава всяка година, като домакини са отделни държави – членки. Първият учредителен конгрес на Международния съвет се е състоял през 1930 г. във Франция. След това асамблеята се превръща в ежегодно събитие. През 1931 г. Българската ловнострелческа организация „Сокол” е приета сред първите 6 страни членки на СІС и оттогава става един от неговите най-дейни членове, ползващи се с несъмнен престиж и уважение.

Международният съвет по лова и опазване на дивеча (CIC) е авторитетна интернационална организация с огромен престиж сред световната общественост. В нея членуват 1 400 членове от 86 страни от 5 континента.