Регионална  дирекция  по  горите – Кюстендил  издаде  серия  брошури  за популяризиране  на  дейността си по контрола и опазване  на горските  територии  и  изискванията на Закона  за горите. В  тях  са  представени правилата при  извършване на съответния вид дейност, практическите стъпки, които  гражданите  трябва  да  направят  при  упражняването им, както и  препоръчителните  действия  в шест  направления:

     - КОНТРОЛНИТЕ ДЕЙНОСТИ  И  УСЛУГИТЕ,  КОИТО РДГ-КЮСТЕНДИЛ  ИЗВЪРШВА  ПО  ЗАКОНА ЗА  ГОРИТЕ

      ЗАДЪЛЖЕНИЯ НА  СЛУЖИТЕЛИ ПРИ   КОНСТАТИРАНЕ НА  НАРУШЕНИЯ  И ПРАВА   НА ГРАЖДАНИТЕ, ОБЕКТ НА  ПРОВЕРКА

       -  ЗАДЪЛЖЕНИЯ  И ПРАВА  НА  СОБСТВЕНИЦИТЕ НА  ЧАСТНА ГОРА  В  СЛУЧАИТЕ, КОГАТО  ИСКАТ  ДА  ПОЛЗВАТ  ДЪРВЕСИНА  ОТ  НЕЯ              

        -  ДЕЙНОСТИ ПО ПРОДАЖБА  И   ПРЕРАБОТКА,  И ТЪРГОВИЯ  С ИЗДЕЛИЯ  ОТ   ДЪРВЕСИНА

        -   ТЪРГОВИЯ И  ПРЕВОЗВАТ  КОЛЕДНИ ЕЛХИ,  НЕДЪРВЕСНИ ГОРСКИ  ПРОДУКТИ И  ЛЕЧЕБНИ  РАСТЕНИЯ

        -   ТЪРГОВИЯ С  ДЪРВЕСИНА  И  ИЗДЕЛИЯ  ОТ  ДЪРВЕСИНА

             Целта  на  това действие е превантивна и  насочва  гражданите към спазване на   Закона  за  горите. 

              Издаването  на  брошурите  е   стъпка, с  която   РДГ – Кюстендил  заявява  готовност  да  използва  административния  си  потенциал  в  помощ  на  гражданите,    подпомагането и улесняването им при организиране  на  законни дейности в  горите.         

            Регионалната дирекция по горите  Кюстендил ще организира превантивни дейности с цел намаляване нарушенията на  Закона  за  горите,  Закона  за  лова  и  опазване  на  дивеча  и  Закона  за  рибарството  и  аквакултурите . 

НачалоНовини 2023/01Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

31.01.2023 - Горски служители установиха нарушения на ловното законодателство

Нарушение по Закона за лова и опазване на дивеча установиха снощи горските инспектори от Регионална дирекция по горите – Бургас. На територията на Ловно-рибарско дружество „Пънчево“, община Средец служителите по горите са спрели за проверка лек автомобил. В превозното средство са открити ловно оръжие и средства, забранени за лов на дивеч. Водачът на автомобила е представил разрешително за лов за територия, извън мястото, на което е бил спрян от проверяващите. Забранените средства за ловуване - електронен преобразувател на образа, термален оптически прицел и прожектори за осветяване на целта са задържани от служителите на Регионалната дирекция. На нарушителя предстои да бъде наложена санкция.

Служители на Изпълнителна агенция по горите на 29.01.2023 г. са извършили проверка в ловно-стопанския район на Ловна дружина „Руска Бела“, община Мездра, където се е провеждал групов лов на хищници. Проверяващите са установили, че един от ловците е отстрелял див заек, а друг ловува без заверени ловни документи за 2023 г. При лова не е присъствал служител на Държавно горско стопанство – Мездра като придружител, каквито са нормативните изисквания.

По случая е образувано досъдебно производство от РУ на МВР Мездра.

Служителите от Изпълнителна агенция по горите и регионалните дирекции по горите продължават да извършват масови проверки по контрол по опазване на горските територии, за спазване на горското и ловно законодателство в цялата страна.